Oldal kiválasztása
  • Túra hossza: 12,8 km
  • Szintemelkedés: +551 m
  • Induló és érkezési pont: Zebegény, Monarchia Rétesház
  • Mobilon is követhető túraútvonal
  • Időtartam: 5-7 óra túrázás
  • A túra hivatalos oldala: https://malomkor.hu/

A Malom kör 10 km + túraútvonalára esett a választásunk a nyár egyik legmelegebb napján júliusban. Mivel tényleg nem volt hűvös ezért óvatosan csak a legrövidebb 10+-os távot választottuk. Már régóta szemeztünk a Malom körrel, és nagyon megérte belevágni, mert rendkívül változatos és izgalmas útvonalat kínál.

Klasszikus instant körtúra, vagyis oda érkezel, ahonnan indulsz, így biztosan nem lesz gondod a logisztikával. Nem kell a buszmenetrendekhez alkalmazkodni, ráadásul Zebegény egy 5*-os indulópont. Ha hivatalos teljesítőként nevezel, akkor érkezéskor a Monarchia Rétesháznál megkóstolhatod az isteni finom réteseiket is és ajándékba pedig emlékérmet kapsz, a teljesített táv hosszától függően kézműves kerámiából vagy fából. Na de beszéljünk magáról a túraútvonalról!

Malom kör 10 km

A túra igazából 12,8 km vagyis egy kicsit több mint 10 km. Mivel van benne két jelentősebb szintemelkedés, ami összesen 551 méter, ezért könnyűnek nem mondhatjuk, de ez ne szegje kedved, mert minden lépést megér. Rögtön az elején elég sok a látnivaló.

A Rétesháztól indulva először egy lépcsősoron felfelé haladva jutunk a város fölé. Közben megcsodálhatjuk a Zebegényre nyíló panorámát és a sziklaszentélyt is. A lépcső tetején pedig a monumentális I. világháborús emlékmű, azaz az Országzászló és a trianoni emlékmű vár.

Nem messze pedig a Kós Károly- kilátó mellett haladunk el, mi itt piknikeztünk egy kicsit, de később is lesz még rá lehetőség az útvonalon, ha még nem éheztetek meg.

Innen már gyönyörű erdőben folytatjuk az utunkat hatalmas fák között, kanyargós ösvényeken.

Az útvonalon több kilátópont nyílik az erdő belseje felé is, ahol a zavartalan természetet, szomszédos dombok erdeit szemlélhetjük. Ritkák ma már az ilyen látképek, ahol nincsen tarra vágott vagy ritkított rész, hanem csak erdőt látunk amerre csak nézünk. A túraútvonal természetvédelmi területet keresztez, ezért ezeken a területeken az ösvényről ne térjetek le és ne szemeteljetek az erdőben. A túrázáskor amúgy is alapszabály, hogy amit magunkkal hoztunk a hátizsákban, azt magunkkal is visszük. Ez alól a higiéniai termékek sem képeznek kivételt! 🙂

Csodás ösvényeken haladunk érintve háborítatlan tisztásokat, ahol mezei virágok, magasra nőtt füvek társaságában pihenhetünk is egy kicsit. Egészen más érzés itt elnyújtózni és a kék eget bámulni, mint a tökéletesre ápolt kerti pampafüvek és virágoskertek közelségében. Igaz mindkettő szép, de mégis nagyon más.

Hamar elérünk a Julianus-kilátóhoz, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Dunakanyarra! Ide minden évben feljövünk, voltunk már itt Nagymarosról indulva, a Kéktúra kapcsolódó szakaszát teljesítve, és most a Malom kör részeként is megvolt.

Dunakanyar - Malom kör

A túra legmagasabb pontján a Szent Mihály hegyen egy kőhalom jelzi, hogy felértünk a csúcsra, ahol a csúcs őrzőjével is találkoztunk, aki békésen napozott és egy fotót is engedélyezett nekünk.

Kilátások a Dunakanyarra

Mielőtt kiérünk a Duna melletti szakaszra egy részen az ősvény erősen dől, ez némileg nehezítheti a haladást, de utána jutalmul csodás panorámában lesz részünk. Hosszasan a Dunával párhuzamosan haladunk, a látvány mesebeli.

Miután kigyönyörködtük magunkat a dunai panorámában, ismét az erdő belseje felé fordulunk a Kút-völgyön át. Itt sokáig ereszkedünk, majd ismét emelkedő következik. Tömött erdők, faóriások vesznek körül. Az erdei kilátóponton úgy éreztük magunkat, mint Ábel a rengetegben. Biztosan visszatérünk még erre a körtúrára ősszel vagy tavasszal a hosszabb 20 vagy 30 km-es távon. Zebegény felé haladva már csak azon gondolkodtunk, hogy a Rétesházba vagy a Mókus Sörözőbe térjünk majd be először egy Mókusfröccs-re. 🙂 Bátran ajánljuk ezt a szép és gondozott túraútvonalat mindenkinek nem fogtok benne csalódni.

A túrát a polomolo.hu túrapólóiban teljesítettük!

További körtúrákról és börzsönyi túraútvonalakat olvashatsz blogunkon!