Oldal kiválasztása
  • Túra hossza: 8,1 km
  • Szintemelkedés: +330 m
  • Induló és érkezési pont: Nyakas-kő parkoló
  • Mobilon, GPS-szel is követhető túraútvonal
  • Időtartam: 3-3,5 óra túrázás
  • A túra hivatalos oldala: kirandulastippek.hu

A téli kirándulások alkalmával szeretünk panorámás útvonalat választani vagy olyat, ami valamilyen egyéb látvnivaló van. Például a Teve szikla is ilyen a Pilisben. A Nyakas kő környékén azonban minden egybevág: panoráma, látnivalók, szép természeti környezet és kellemes táv. Röviden: egy kiváló téli kirándulóhely tiszta és száraz időben. Még a szintkülönbség is kellemes a maga 330 méterével. Mindössze a túra elején van egy-két nehezebb emelkedő, ami rendesen felviszi a pulzust, de felérve a különleges kilátás és a jó levegő mindenért kárpótol minket. 

Nyakas kő

Biatorbágy után az autót mi a Nyakas kő parkolóban hagytuk, majd a turista táblától elindultunk a túra útvonalon a Nyakas-kő és az Ürge-hegy felé. Fél kilométer után és az emelkedőt teljesítve már fent is állunk a szikla tetején és erősen levegő után kapkodva harapjuk a friss levegőt. A kaptató a morzsalékos, apró köves út miatt odafigyelést igényel és ezért érdemes olyan túracipőt választani ehhez a túrához is, ami rendesen tartja a bokát. Fagyos, jeges, csúszós időben viszont inkább a sziklák elkerülését ajánljuk!

Miután felértünk magán szívultrahang azért talán nem fog kelleni, de a kilátás miatt is érdemes is pár percet eltölteni. Nem véletlenül népszerű Instagram fotó helyszín a budapestiek és a Biatorbágyiak körében. Tiszta időben messzire ellátni, itt valóban kinyílik a tér, ami a téli bezártság után terápiás jellegű. Aki nem szédül és nincs tériszonya, az a legmagasabb sziklaszirtről is megcsodálhatja a környező településeket. Miután kifújtuk magunkat, tovább haladunk a Madárszirt tetején. Innen még hosszasan élvezhetjük majd a gyönyörű kilátást, de néha pillantsunk a lábunk elé is, amíg felkapaszkodunk rá, mert itt is könnyű megcsúszni a morzsalékos talajon. A Madárszirt tetején sincs védőkorlát, tehát legyünk óvatosak. 

A Nyakas-kő többféle körtúrát is kínál. Van itt egészen rövid tanösvény, de a hosszabb 25 km-es körtúráig többféle távot is választhatunk. Mi a 8,1 km-es kört választottuk, amit 3 óra alatt teljesítettünk. Nem rohantunk, többször megálltunk megszemlélni és fotózni a tájat, szóval ez egy kényelmes tempónak mondható. Ez a körtúra többnyire a piros jelzésen, majd a sárga jelzésen követhető, de érdemes letölteni a GPS fájlként az útvonalat, mert bizonyos részeknél tud trükkös lenni az útvonal. Néhol ugyanis levág egy szakaszt vagy a régi jelzést egy újabb váltja fel, így folyamatosan résen kell lenni, de ez ad egy kis plusz izgalmat a kirándulásnak.

Szily- kápolna és rakétabázis

A Madárszirtet elhagyva erdőben és régi pincék mellett haladunk el a piros jelzést és a GPS térképet követve. Átvágunk egy mezőn, zártkerti részen, majd ismét erdőbe érünk, ahol hamarosan megpillantjuk a Szily-kápolnát, ami ma már sajnos üres és egyedül a padlóba süllyesztve olvashatjuk Szily Antal síremlékének feliratát. A kápolna melletti pihenő padokon megpihenve elővettük a szendvicseket és egy kis erőt gyűjtöttünk a túra hátralévő részére. Ezt érdemes is itt megtenni, mert nem túl sok pihenőhely van ezen a körtúrán. Pontosabban fogalmazva nincs több pihenőhely, viszont erre a célra ez a legszebb hely, ha nem ültünk le rögtön a túra elején a szirteken, ahonnan a csodás kilátás nyílik. Viszont télen szerintünk szerencsésebb a padokat választani a piknikezéshez.

Szily Antal kápolna

Miután minden elemózsia elfogyott, innen a sárga kápolna jelzést követjük. Kisvártatva elhaladunk a régi rakétabázis mellett, ami inkább érdekes, de szépnek nem igazán mondanánk. Ezt nem fotóztuk le, de ha arra jártok biztosan fel fogjátok ismerni a jellegzetes formájáról.   

A jelzésen tovább haladva innen figyelni kell, hogy az út mikor ér egy tarvágás szélére, mert innen már a sárga sáv jelzésen haladunk tovább. Itt szintén jól jön a GPS térkép letöltés a telefonunkon. A kilátás a környező budaörsi hegyek, budai hegység felé innen is nagyon szép. A jelzés újra az erdő felé terel, majd némi betonút után nemsokára véget ér a sárga jelzés és ismét a piros sáv jelzésen megyünk tovább élvezve a téli erdő szépségét. A piros sáv jelzést egészen addig követjük, amíg egy kereszteződésnél a jel balra mutat, de mi inkább egyenesen haladunk tovább az emelkedő felé ezzel lerövidítve a kört, mely majd leereszkedik piros kereszt jelzésre és itt jobbra fordulunk. Lassan az utunk vége felé közeledve ismét zárt kertek, pincék mellett haladunk el és egy fekete fenyő erdőbe érünk. Érdemes figyelni az aljnövényzetet is, mert kis szerencsével hóvirágot és téltemetőt is láthatunk a tél vége felé. A romos hídnál keressük újra piros sáv jelzést és innen kövessük újra azt, mert rövidesen bezárul a körtúránk. 

Ez a túra szép kilátásokban igen gazdag és szerintünk ia a Nyakas kőről nyílik az egyik legszebb kilátás Budapest környékén, szóval megéri felkerekedni télen is! Mivel Biatorbágy mellett található ez a kiránduló helyszín, ezért tömegközlekedéssel is megközelíthető.

További túrajánlókért olvass tovább oldalunkon és ne feledd, hogy Magyarországon is lehet télen is kirándulni. Ilyenkor az a legjobb, hogy talán még intenzívebben feltölt. Öltözz fel jól, az évszaknak megfelelően és a mozgás úgyis felmelegít. A szintkülönbség ilyenkor a barátod! A programok tervezésekor ne feledkezz meg arról, hogy korábban sötétedik, ezért legyen nálad térkép, telefon feltöltve, meleg tea és fejlámpa. Csak úgy indulj el, hogy ha biztonságosan el tudod érni a kitűzött célállomást és egy kicsit időben hagyj rá, ha becsúszna egy kis eltévedés. Jó túrázást kívánunk!

Kapcsolódó túraajánlók: